Är taket tvättat och redo för tomten?

27 december 2020 Mikael Barani

När jultomten väl hoppar ned för skorstenen så gäller det att ha krattat manegen för honom. För tänk om han skulle landa i en tänd brasa? Eller halka däruppe bland pannorna för att man inte hade sett till att ordna med taktvätt i Lund.
Frågan är om den nordiska, eller i varje fall svenska, tomten faktiskt tar sig in genom skorstenen.
Från början var väl tomten ändå en liten figur som hängde runt på gården och som man gjorde bäst i att hålla sig väl med. Till exempel genom att ställa ut en skål med gröt över natten.

Bland tomtar och troll

Visst vore det fantastiskt om dessa väsen faktiskt existerade. Om vi delade vår verklighet med varelser som verkade bland oss, utan att vi märke av dem så mycket.
Då kanske man kunde få lite hjälp med saker och ting runtom i hemmet – till exempel med att få taket rengjort. Sådant kan man betala flera tallrikar med mannagrynsgröt för att få fixat.

För vi tenderar att bli stressade och hetsiga i juletider. Det är mycket som ska hinnas med samtidigt som man försöker balansera detta med allt annat i livet. 
Det är lite ironiskt med tanke på hur våra förfäder brukade leva under denna tid. För när kylan och mörkret kom då var det inte så mycket som man kunde göra om man levde på en gård. Det gällde helt enkelt att gå ned i tempo och leva på allt det där som man hade förberett sig med under den varma och ljusa delen av året.

Numera lever vi därför nästan tvärtom mot vad vi gjorde för bara några generationer sedan.
Kanske kommer det dock en dag då vi återigen hittar tillbaka till den rytmen som vi är bättre anpassade för: När mörkret kommer, oavsett om det är årstiden eller tiden på dygnet, så varvar vi ned och gör så lite som möjligt.

Fler nyheter