Besök en tandläkare i Östersund

23 maj 2022 william eriksson

editorial

Friska tänder gör att du mår bra och det är förmodligen någonting som du strävar efter. Det är dock inte så lätt med munvård då det kan vara svårt att komma åt att göra rent alla tänder noggrant. Som du förmodligen redan vet är det viktigt att borsta tänderna, speciellt på kvällen innan du lägger dig. 

Men det är lätt att slarva med tandborstningen som utförs innan du ska lägga dig. Förmodligen så är du väldigt trött då och längtar mer efter en skön säng än efter tandborsten. Det är lätt att matrester och sötsaker blir kvar på eller mellan tänderna. Efter en tid kan bakterier bildas och som i sin tur kan ge upphov till hål i en tand eller tandsjukdomar.

 

Behandlar en tandläkare bara tänderna?

Det är lätt att tro att så är fallet med tanke på namnet. Men när du besöker till exempel en tandläkare i östersund så undersöks förutom dina tänder även tandköttet, slemhinnorna, käkmuskulaturen och dina käkleder. Med hjälp av röntgenbilder kan tandläkaren diagnostisera bland annat karies eller tandlossning. 

Om du äter någon medicin så kan det påverka din munhälsa och behandling. Så meddela i så fall vilken sorts medicin du äter, så att din tandläkare vet om det. Förutom tänderna så kontrolleras även ditt tandkött så att det är friskt och fint. Tandköttsinflammation kan orsaka tandlossning och bör behandlas. Det görs genom att ta bort tandsten och beläggningar på dina tänder.

 

tandläkare

 

Du kan vara i behov av en bettskena

Om du känner dig mycket trött eller ofta har huvudvärk kan orsaken vara att du spänner käkarna. Det kan även bero på att du gnisslar tänderna, som kan ske på natten då du sover. För att råda bot på problemet kan en individanpassad bettskena vara en bra lösning. Din tandläkare kan hjälpa dig hitta en lämplig modell.

Fler nyheter