En bra pistmaskin betyder allt för backen

30 april 2022 patrick pettersson

editorial

Föreställ dig: du står där högt uppe, på toppen av backen. Blickar ut över vyerna och den långa vägen ner. Redan innan du kastat dig ut får du en föraning av känslan du kommer att ha – vinden som viner förbi, suget i magen och kicken av farten. Pjäxorna sitter tajt men bra. Du är redo att staka dig ut över krönet och låta upplevelsen skölja över dig.

Men allt går fel. Åket blir inte så där härligt som du tänkte dig. Backen är ojämn och knagglig, när du svänger så hugger skidorna och du lyckas aldrig få något riktigt flyt. Halvvägs ner är snön så ojämn att du nästan kraschar. Inte för att du pressat dig själv och åker nära din gräns, utan för att backen inte lever upp till sitt jobb. Ett utförsåk är inte bättre än sin backe, och backen är inte bättre än pistmaskinen.

Alla skidåkares hjältar

De som kör pistmaskin är hjältarna för alla som åker skidor, vare sig det är längd- eller utförsåkning. Ofta osedda, nattetid, utför de sitt arbete som låter alla åkare njuta av vintern och snön. Det är deras flit som behövs för att du ska kunna få den där härliga känslan av farten, vinden och ruset. Men de är inte ensamma i sin uppgift, en hantverkare behöver också ett Verktyg.

 

pistmaskin

 

Pistmaskin – fordonet som gav skidåkning till alla

Pistmaskinen började användas runt om i världen på 1960-talet, och det är tack vare den som så många har kunnat njuta av skidåkningens glädje. Utan pistmaskinen skulle de ställen där det är möjligt att åka vara långt mycket färre. Så tänk på det nästa gång du åker, och rikta ett tack till närmsta pistmaskin du ser. Utan den, dess förare och de som tillverkar pistmaskiner så skulle din skidåkning aldrig bli så där fantastisk.

Fler nyheter