Hur man spolar en avloppsstam

29 september 2020 jonas olsson

Om man bor i lägenhet så har man säkert någon gång hört talas om avloppsstammen. Det kan vara att man hört att det behövs en stamspolning. Eller att fastigheten ska genomföra ett stambyte. Något som brukar få många boendes hår att resa sig i nacken.

Att göra ett stambyte är ett ganska stort ingrepp i en fastighet. För att inte tala om dyrt. Det beror på att avloppsstammen dels är ganska vidlyftig. Men även att i stort sett hela stammen finns inuti väggar och golv.

 

Hål i konstruktionen

För att kunna göra ett stambyte måste man göra hål i hela konstruktionen där rören finns. Och eftersom det definitivt finns rör i badrummet och köket så innebär det flera försvårande hinder för de boende. Dels kan man inte använda varken vatten eller avlopp under tiden som ett stambyte pågår. Och dels kommer det behövas en hel del återställande av väggar, tak och golv när bytet är klart.

På grund av det så är det mycket vanligt att de boende tillfälligt får en alternativ bostad. Om man inte gör på det sättet att man tar en bit i taget och därför endast stänger av vatten och avlopp under dagtid. Eller några timmar varje dag.  

 

 

En längre hållbarhet

Ett stambyte är något som man helst vill undvika så länge som möjligt. Och om man har tur och sköter om sina stammar så kan man kanske klara sig upp till fyrtio eller sextio år innan det är dags.

Stamspolning är ett mycket bra sätt att få en ökad livslängd på sina stammar. Det gör att skräp som fastnat och kanske repar rören inuti försvinner. Men det gör även att det inte lika lätt blir stopp som behöver åtgärdas. En riktlinje i ett flerfamiljshus är en gång om året. Men det är också många som spolar sina stammar varje halvår.

Fler nyheter