Intyg på invaliditet för ett ändrat liv

28 april 2021 jonas olsson

En gång i tiden var det stora problem ifall du hade ett funktionshinder. Det kunde innebära att du inte kunde arbeta och därmed få mat samt tak över huvudet. Men även om det är andra tider idag kan det bli en stor och omvälvande upplevelse att plötsligt inte kunna leva som du har gjort. Du kanske inte kan använda dina händer som förut, gå uppför trappor eller på något annat sätt vara förhindrad att arbeta och leva som du har gjort förut.

Om du varit med om en olycka eller haft en sjukdom som gjort att du fått dessa funktionshinder kan du ansöka om att göra en utredning för att få ett invaliditetsintyg.  Beroende på hur du fått ditt funktionshinder, så kan du få olika typer av ersättning och hjälp. Om det skett på ditt arbete så ses det som mer allvarligt, och är därmed även en olycka som du ska kompenseras för. Antingen genom hjälpmedel, ändrade arbetsuppgifter eller studier till ett nytt arbete.

Klara dig själv

Hjälpmedel och viss stöttning och hjälp, kan vara skillnaden mellan vårdhjälp eller personlig assistans och att du kan klara dig själv. Idag finns det en mängd olika hjälpmedel som gör att du lättare kan duscha, gå på toaletten, lägga dig i sängen eller helt enkelt ta dig in i ditt hus. Det finns även hjälpmedel som du kan använda dig av på ditt arbete så att du kan fortsätta utföra det du gjorde innan händelsen.

Tanken är att du ska kunna klara dig så mycket som möjligt själv i ditt leverne. För även om det kan låta trevligt att få hjälp med en massa sysslor i hemmet, så är det inte lika roligt om du är tvungen att ta emot den hjälpen. Det är dessutom mycket dyrt för samhället att hålla någon med vårdpersonal eller assistenter. 

Fler nyheter