Nya lösningar i virusets spår

14 mars 2020 Mikael Barani
Nya lösningar i virusets spår

Samhället gör sitt bästa för att stoppa det så kallade coronavirusets framfart. För att förhindra att fler drabbas av Covid-19 så tar till exempel arbetsgivare till drastiska åtgärder – som att be personalen att jobba hemifrån för att minska att smittan ska spridas. 
Hur väl detta faller ut är något av ett lackmustest för framtiden. För tänk om vi har hamnat i en ny tid av pandemier?
Spridningen underlättas av att vi numera är globala – det inte är någon större skillnad på att ta flyget till Thailand och att ta tåget till Stockholm.

Detta är inte för att skrämmas, utan bara för att få folk att tänka till. 
Dessutom kan det ju komma positiva saker ur det här. Civilsamhället kommer säkerligen att stärkas av att vi kanske får hjälpa varandra med vardagliga ting när vi är sjuka.

Angående detta med att jobba hemifrån: Kanske upptäcker vi att detta är ett vettigt alternativ även i vanliga tider?
Visst är själva lokalen där vi jobbar, vår huvudsakliga arbetsplats, bättre anpassade för detta med bra belysning i ledljusarmaturer – men hemmet kanske också blir ett alternativ.

Det kräver förstås disciplin att kunna sitta hemma och jobba. Det är lätt hänt att man blir distraherad av vardagliga ting som drar en från arbetet. Samtidigt så finns det fördelar i form av kraftigt förkortat pendlingsavstånd, lugnare arbetsmiljö och potential till större effektivitet jämfört med de bevisat ineffektiva öppna kontorslösningarna.

Hur detta utvecklas kan bara framtiden utvisa. Kanske kommer vi att i framtiden att se ett samhälle med större flexibilitet.
I Kina har man till exempel använt sig av skolgång på nätet när man har fått stänga ned sina lärosäten. Det finns många lösningar som kan tas till i dessa moderna tider – förutsatt att man har ett flexibelt sinne som är öppet för nytänkande i dessa nya tider.

Fler nyheter