Operera din grå starr och få synen tillbaka

14 maj 2020 patrick pettersson

Grå starr är vanligt förekommande och drabbar oftast personer över 60 år, men det händer att även yngre och nyfödda diagnosticeras. Det som händer vid grå starr är att celler i ögats lins dör och blir grå. Linsen i ögat blir grumlig och detta påverkar synen till det sämre. Synskärpan försämras, det blir svårare att se i mörker och färger blir svagare eller ser gulbruna ut. Det kan kännas som att synfältet är dimmigt och det är vanligt att personer med grå starr är känsligare för skarpa ljus. Konturer kan också fördubblas. Att leva med grå starr är psykiskt påfrestande eftersom synen är så viktig, men det finns hjälp att få.

 

Sök hjälp så snart du kan

Sjukdomsförloppet för grå starr är olika från person till person och kan variera från ett par månader till flera år. Gå regelbundet hos en optiker för att öka chansen att upptäcka sjukdomen i god tid. Om du tror att du har drabbats av grå starr så ska du kontakta en ögonläkare så snart du kan för en undersökning. Köerna till en operation kan variera och du vill så klart bli kvitt din sjukdom så snart som möjligt. Läs mer om grå starr och hur du kan få snabbare hjälp av erfarna kirurger här: https://www.lameramedical.se/grastarr/

 

 

Så går operationen till

Grå starr är lätt att operera. Faktum är att en grå starr operation är en utav de vanligaste operationerna som utförs idag. Ögats egna lins byts ut mot en konstgjord. Operationen är smärtfri eftersom en lokalbedövning läggs med ögondroppar. Det tar ungefär tio minuter för en erfaren kirurg att operera ett öga, så det är ett snabbt ingrepp. Om du har synfel sedan innan så kan du välja att operera in en lins som samtidigt korrigerar ditt synfel. Du blir då helt fri från linser och glasögon.

Fler nyheter