Rubiks kub i tävling

Det klassiska pusslet Rubiks kub har fått många efterföljare och finns numera i en mängd olika varianter. Från att ha varit ganska trögt, har spelets konstruktion förbättrats. Numera har pusslet blivit otroligt populärt bland ungdomar. Man vrider och vänder på kubens olika rutor för att få samma färg på en sida på kuben. Man tävlar om att lösa pusslet snabbast, och då får inte kuben vara trög. En mycket vanlig modell är Speed cube 3×3. När man tävlar på tid är det viktigt att både funktion och snabbhet kan kombineras. Tävlingarna i Speed cubing har blivit en trend och ett stort intresse för många. 

 

Konstruktion med minimal friktion

Konsten att få detta att fungera är att mekanismen är baserad på en rund kärna. Denna sfäriska kärna gör att friktionen blir minimal. Dessutom är corner cutting ett begrepp som innebär att man låter kuben skära hörn, så att den är riktigt snabbmanövrerad. Det innebär att kuben fungerar även om en manöver är lite slarvigt utförd, så den är designad för riktigt snabb användning. Var får man då tag på en sådan kub? Exempelvis Master Cube Store säljer speed cube 3×3. Gå in på nätet så ser du alla valmöjligheter. 

 

 

Ungersk uppfinnare skapade pusslet

Uppfinningen är klassisk nu och skapades på 1970-talet av ungraren Ernö Rubik. Pusslet blev riktigt populärt under 1980-talet. Numera är det mycket trendigt, och det säljs snygga och läckra kuber i häftiga neonfärger, med eller utan klistermärken. Man kan köpa kuber med olika antal rutor, till exempel 4×4 och till och med 7×7. Rubiks kub kan också ha cylinderform eller likna en pyramid. Det är alltså ingen risk att man blir uttråkad på det här pusslet, för det finns ständigt nya utmaningar och på Youtube kan man lära sig olika strategier. Det är också enkelt att ha detta pussel med sig överallt som tidsfördriv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *