Så förvarar du din parfym

22 december 2018 Matilda Sjöqvist
image

En parfym är oftast ett ganska dyrt inköp men räcker i gengäld länge. Men för att ens parfym ska hålla så länge som möjligt och bevara sin originaldoft behöver man faktiskt ta hand om den på rätt sätt vilket man kanske inte alltid tänker på. Att köpa en dyr parfym och sedan låta den stå framme i fullt solljus varje dag är inte en särskilt bra idé om man vill att den ska hålla länge. Parfymer är även känsliga för temperaturändringar så man bör inte ha dem i kylskåpet till exempel om man ofta kommer ta den med sig till rumstemperatur. Därför bör man inte heller förvara dem inne i badrummet då det ofta blir både varmt och fuktigt där inne vilket inte är bra för parfymens hållbarhet. Den optimala förvaringen för en parfym är i en låda eller ett skåp där det är mörkt och ganska svalt.

Även om parfymer för det mesta har en snygg design och är fina att ha framme, som till exempel parfymer från https://www.sephora.se/marken/yves-saint-laurent/ så är det bäst att förvara dem i skåp där de är skyddade från ljus. Man bör också ta hänsyn till hur parfymflaskan är konstruerad. Om den har en vanlig spraypump så är det ingen risk för att det kommer in några bakterier, men om den har ett lock som skruvas av är det viktigt att vara försiktig när man hanterar flaskan och undviker direktkontakt med fingrarna. Annars riskerar det att bildas mycket bakterier där.

 

Tänk också på att inte skaka parfymen innan användning då det kan skada den så att doften ändras. Om du reser mycket och vill ha med dig parfymen är det bättre att hälla över lite i en reseförpackning först. Sköter man om sin parfym noggrant kan man alltså förlänga livstiden på den och undvika att den tappar doft i förtid.

Fler nyheter