Säkra husskelett med byggnadssmide

22 juli 2021 jonas olsson

Bakom blommiga tapeter, ovanför mjuka bullerskivor och under fluffiga badrumsmattor döljer sig hårdare material — där finns byggnadens stomme. Det är gedigna konstruktioner av stål, pelare av betong, balkar och skruvar. Allt det som formar ett stabilt skelett för att uppföra resten av byggnaden runt om. Detta oavsett om byggnaden i fråga är ett fylligt lägenhetskomplex eller en naken terminallokal. Varje hus behöver ett skelett, en stomme. 

Inom byggnadssmide tillverkar och monterar man det mesta som har med just uppförande av byggnader att göra — men även lite till. 

 

Inte bara stålbalkar

Byggnadssmide innefattar inte bara de stora, bärande delarna i en konstruktion. Det kan även vara en modernt utformad spiraltrappa på utsidan av ett höghus, delar av ett hisschakt eller kanske grindar och trappräcken av järn i anslutning till en renovering av en villa. Byggnadssmide är ett hantverk med utrymme för kreativitet. Och som inom alla hantverk är erfarenhet och yrkeskunnande grunden för att uppnå kvalitet — från det stora och grova till det mindre och delikata. 

Företagen som sysslar med byggnadssmide är ofta mycket flexibla i sitt yrkesutövande och jobbar för det mesta utifrån kundernas egna önskemål, till exempel JB Smides AB som är verksamma i Västerås och Stockholm. De kan besökas på https://www.jbsmide.se/.

 

 

Viktigt med säkerheten

En byggnad måste tåla både väder och vind, samt tidens gång. Konstruktionerna måste vara robusta och byggda med framtidssyn. En raserad byggnation kan nämligen sluta i en fruktansvärd katastrof. Därför är det noga att allt blir rätt och riktigt från början. 

Det ställs mycket höga krav på att arbetet ska vara säkert utfört med rätt certifiering och bli väl dokumenterat. Men för de flesta seriösa byggnadssmeder är detta självklart. Säkerhetstänk och noggrannhet är en del av stoltheten för sitt kall — fråga vilken smed som helst. Rätt material, på rätt plats är vad som gäller.

Fler nyheter