Satsa på en bra växtbelysning

28 april 2021 william eriksson

Att dra upp växter från frön är ett mycket billigt sätt att få växter på. För under tio kronor kan du få mängder av plantor som du kan glädja dig av inomhus, eller kanske till och med äta. Du kan välja bland tomater, physalis, chili, basilika och mängder av annat roligt. Eller så kanske du väljer vackra växter som du ska ha inomhus eller sommarblommor för trädgården. Det enda som är svårt med fröer är att inte handla för många.

Men när du väl har bestämt dig och sått dina fröer så kommer nästa steg. Du ska se till att det kommer upp växter och att de överlever tills de blivit stora. Det kan vara nog så svårt i många fall. Och dessutom kan det vara ännu svårare att få växter som blir kraftiga och stadiga. För att inte tala om raka. Växter som du sätter inomhus i ett fönster strävar nämligen mot ljuset och kommer därför bli både rangliga och sneda. Om du inte provar ett knep.  

 

Ge blommorna vad de vill ha

Tricket att få livskraftiga och glada växter är att ge dem rätt jord, rätt storlek på kruka, rätt näring och rätt ljus. Och speciellt ljuset kan vara svårt att få till, om du inte har ett växthus där växterna kan få ljus från flera olika håll. Men det finns andra sätt som du kan skapa rätt förutsättningar för dina plantor på. Genom att använda en växtbelysning får du en miljö som påminner växterna om utomhuslivet. Ett sätt att odla som är som magi.

Det är också ett sätt att odla på som kan innebära att du lyckas med växter som du annars inte kan få att frodas. Och det är också därför som många seriösa och proffsiga odlare inte kan tänka sig ett annat sätt att odla på, än med belysning. 

Fler nyheter