Släpp in luft genom dina double glazed windows

05 september 2021 patrick pettersson

Ibland är det himla svårt att säga väldigt mycket på några få hundra ord om ett specifikt ämne. Som till exempel fönster. Ibland känns det som att man skulle kunna säga tusen saker om fönster, ibland känns det som att det inte finns någonting som är värt ta upp. Men det är klart att det gör. Som att fönster är en fantastisk ljuskälla till exempel. Lägenheten, huset eller vilken lokal som helst skulle vara rent ut sagt outhärdlig att vistas i om det inte fanns fönster. 

Enligt Jordbruksverket finns det regler för att djur som förvaras inomhus ska ha tillgång till ljusinsläpp via något slags fönster. Du kanske vet bättre, men finns det en uttalad sådan lag även för människor? Finns det någonting som hindrar oss från att behöva leva i mörka utrymmen utan något fönster som släpper in ljus? Kanske. Det hade antagligen gått att rubricera på något sätt om du stängt in en person i källaren i totalt mörker. 

 

Andas frisk luft genom fönstret

Men nu skulle ju inte den här texten handla om källarmörker. Den skulle ju handla om fönster. Och framför allt det som är bra med fönster. Ljuset är redan avhandlat. Då återstår till exempel den friska luften. Det är svårt att bo utomhus. Ibland kommer du kanske inte ens ut ur din bostad så ofta som du velat. Då kan du i alla fall trösta dig med att du kan öppna fönstret och släppa in lite frisk luft. 

Snabbare än du hinner säga “double glazed windows” kommer du att må mycket bättre. Den där instängda känslan kommer du kunna byta ut mot en svalkande bris mot din kind när du öppnar fönstret. Ta ett djupt andetag av den friska luften. Det är viktigt att inte glömma bort hur det känns att andas någonting annat än bara dammig och sunkig inomhusluft. 

Fler nyheter