Tänk på följande när du ska köpa dörr

28 april 2021 jonas olsson

Vad vore egentligen ett hus utan sin ytterdörr? Porten, dörren, ingången, utgången – kalla det vad du vill. Ytterdörren är både en potentiell flyktväg och ett skydd från utomstående hot. För den som befinner sig i huset innebär dörren en väg därifrån. 

Du måste inte stanna kvar. Du är inte fången. Det finns en dörr, och du har själv kontroll över om du ska använda den eller inte. Dörren är nyckeln. Den symboliserar både bokstavligt och bildligt en väg ut. En förändring av tillvaron. 

Samtidigt är dörren som sagt också ett skydd. Tryggheten i att kunna stänga och låsa om sig borde vara den första anledningen till varför du borde köpa dörr. Eller ja, dörren kommer i regel på köpet till huset, men du fattar. Din bostad är din privata sfär. Ett personligt utrymme som du själv ska kunna bestämma över vem som ska ha tillträde. Håller du inte med? 

 

Skillnad på olika dörrar

Ett liv utan ytterdörr är ett besvärligt liv. Hur skulle du ta dig in och ut? Genom skorstenen som jultomten? Genom fönsterna? Inte särskilt lyckat om du bor på typ femte våningen. Det är också skillnad på dörr och dörr. Om du nu ser på dörren som ett skydd från utomstående kan du inte ha vilken dörr som helst. Dörren måste vara säker och stå pall mot försök att bryta sig in om du ska ha någon chans att vara säker. 

Du kan till exempel inte ha en dörr som byggts av grisarna från sagan om just de tre små grisarna. Åtminstone inte de två första. Lite pustar och frustar från vargen så blåstes de omkull. Fråga gärna hur dörren står sig mot vargblåsningar när du ska köpa dörr. Man ska alltid ta det säkra före det osäkra. Oavsett om dina grannar är vargar, inbrottstjuvar eller jultomten. Skydda dig med en säker ytterdörr.

Fler nyheter