Tips för den som vill bygga en padelbana på tomten

14 juni 2022 Lily Hansen

editorial

Det är många som drömmer om en alldeles egen padelbana hemma på tomten och det är faktiskt ingen omöjlighet att göra verklighet av drömmen. Idag finns det flera företag som säljer padelbanor för nordiskt klimat. Så länge det är en utomhusbana man bygger behövs det heller inget bygglov. Men har man nära till grannar kan det vara bra att ta hänsyn till dem då ljudet av bollen kan upplevas som störande. 

Tänker man bygga en padelbana i närheten av andra hus kan det vara klokt att bara spela under vissa tider och kanske även låta grannarna nyttja banan. Man kan också gå ihop och bygga padelbana tillsammans i ett gemensamt projekt. Då delar man dessutom på kostnaderna. Det är inte bara de som bor i villa med egen tomt som kan bygga padelbana. Även en bostadsrättsförening med en stor gårdsplan kan ha glädje av en egen bana. Inte sällan bidrar den också till att öka både trivsel och fastighetsvärde.

 

bygga padelbana

 

Ibland behövs det bygglov för padelbana

Det är inte särskilt svårt att bygga en padelbana och vissa klarar till och med att själva montera banan. Men först behövs det ett grundligt underarbete så att man kan gjuta padelbanans betongplatta. Ofta behöver man gräva en hel del för att sedan bygga upp underlaget med dränerande material så att padelbanan sedan står stadigt. För att kunna nyttja banan under hela året och även när det är mörkt ute måste man även dra el och sätta upp belysning. 

Ska man bygga en padelbana ska man vända sig till ett företag som säljer banor anpassade för nordiskt klimat. Annars kommer banan inte hålla särskilt länge. Det kan vara klokt att jämföra priser mellan olika aktörer då själva monteringskostnaden ofta kan skilja en hel del. Det kan vara bra att känna till att vissa kommuner kräver bygglov för padelbanor som omgärdas av plexiglas.

Fler nyheter